Sohbette Kin Ve Öfke

Sohbette Kin ve Hased

Sohbette Kin ve hased başlıklı bir yazıdan ne kazancımız olur şimdi bir bakalim ama önce tanımlarına bir değinelim ne dersiniz doğru diyorsunuz dediginizi duyar gibiyim o zaman doğruyu uygulayalım.Kin nedir: Birine karşı öç alma duygusunu sürdürmek.Hased: Kıskanmak, çekememek, başkasında olan sağlık, zenginlik ve benzeri nimetlerden dolayı rahatsız olarak o kişiden o nimetin gitmesini istemek.iste tanımlar bunlardan ibaret birde gelelim bunların insan acısından eğilimlerine. Hz. Peygamber (s.a.a) şöyle buyurmuştur: “Mümin, kin beslemez.” Kin, öfkenin ürünüdür ve sekiz tür kötülüğün kapısını insana aralar.

Bir: Kıskançlık. İçinde kin besleyen bir insan kin duyduğu şahsın sahip olduğu nimetlerin ondan alınmasını arzular.

İki: Bazen bu kin insanın kalbinde büyüdükçe büyür ve bu da kin duyduğu şahsı bir sıkıntı içinde gördüğünde ona kinayeli incitici sözler söylemesine sebep olur.

Üç: Kin duyduğu şahıs ona yakınlık gösterse de onunla olan bağlarını koparmasına neden olur.

Dört: Kin duyduğu şahsı küçük düşürmek için ona sırt çevirir.

Beş: Kin duyduğu şahsa yalan isnat etmek, onun arkasında konuşmak, sırlarını açmak ve benzeri hareketlerde bulunmak kin sıfatının doğurduğu diğer olumsuzluklardır.

Altı: Alay etmek amacıyla kin duyduğu şahsın yaptıklarını tekrarlamak.

Yedi: Dövmek ve fiziki şiddet göstermek suretiyle içindeki kini göstermek.

Sekiz: Kin duyduğu şahsı inancını yaşamak gibi en doğal haklarından mahrum bırakmak.

 

Kin kalbede düşmandır ?

Göründüğü üzere kinle ilgili verilen en ağır düzeyde anlatılar hadisler en hafifine bakalimmi ne dersiniz bakalim en hafifi neymis Kinin en düşük seviyesi ise bu sekiz getiriden uzak durduktan sonra kin duyulan şahsa içten içe öfke duymak, güler yüz göstermemek ve ona arkadaşlık ve yardım etmemektir. Ancak en iyi seçenek bu kişiye karşı olan önceki tutumda herhangi bir değişiklik yapmadan aynı tutuma devam edilmesidir. Veya yapılabiliyorsa bir adım ileri gidip nefisle mücadele yaparak kişiyi affetmek ve ona ihsanda bulunulmalıdır. Bu adım şeytana karşı atılan adımlardan biridir ve bunu ancak sıddikîn makamında olanlar hakkıyla yapabilir. Bu davranış tarzı mukarreb insanların en üstün amellerindendir. ve şuana size hep hadislerle yanaştım birazda gerçeklere değinelim.Soyle düşünün bir kişiye kin kalıbını bürümüş o kin senin kalbini öyle bir sarmiski mutluluğu sana zehir bile eder kin beslediğim o şahsi her gordugunde ofken ve tüm mutluluk duygun yok olur dinimizde yeri olmayan kin ve hasedsiz bir hayatla kin ve hasetli bir hayatı karşılaştıralım Ve bu karşılaştırmayı bir örnekle yapilandiralim tabi vereceğim örneğin doğruluk payı olmamakla beraber sadece pekiştirilmesi için anlatılan bir yazıdır.Karsi komsum hüseyin bana bir haksızlık yaptı ve bende ona kin besledim o günüm zaten bu olayla zehir oldu gelelim ertesi güne içimde beslediğim bir kinle büyüyen hasedle uyandım unuttuğumu sanıp dışarıya doğru aldim karşıma hüseyin cikti yüzüm asılır ofkem artar ve bişey yapamadığım için kendimi yer bitiririm hem saglik hemde dini acından zararlı diğer tarafa kinsiz ve hasetsiz tarafta karşımda hüseyin ama gülümseyerek içimde bir kin hased olmadan selamımı veririm icim harbiden dahada rahatlar nedenmi çünkü haklıyım ama alttan aldim bunu her insan yapamaz bu bir erdemliktir bu seni ayrı mutlu eder ve sevabida ayrıdır deneyip yaşayabiliriz kinsiz bir hayat inanın çok güzel yasanilabilirdir kin demek kendin zehiri içip karşındakinin olmesini beklemek demektir bunu unutmayalım.Ve açıp bakalim ki kin ve hasedle ilgili ne kadar ayet ve hadise yer verilmiş görelim ne kadar önem verilmiş bu konuya bilgi edinelim emin olalım ki kazancımız çok olur kaybımız bir hiç.Bahsettigimiz bu hayatta böyle hiç içind e kötülük art niyet bulunmayanlar insanlarında yanında bulunmanız sizi etkiler mesela gelin yanımıza Sohbetyildizi na temiz kalpli insanlarla mutlu mesut sohbetiniz edin bu kadar basit bizden öneri sizden uymak yada uymamak.

sohbet